Dalam bekerja memang ada bermacam-macam jenis rakan sekerja yang boleh kita temui. Di mana-mana pun sama saja. Ada 3 golongan yang biasanya boleh kita temui.

1. Kawan masa senang saja. Golongan pertama ni memang kalau boleh kita elakkan. Apabila cerita saja soal makan, berjalan, keluar ofis, berseronok, memang dia nombor satu. Dialah yg ada dulu ada. Tapi bila soal kerja, membantu rakan rakan lain, mereka ni sangat kalkukatif dan amat berkira. Golongan ini paling tidak berguna.

2. Kawan masa susah. Ada orang yang kehadirannya dilihat ketika kita berada di dalam kesulitan sahaja. Apabila anda berada di dalam kesusahan di tempat kerja dan sebagainya, merekalah orang pertama  yang datang menghulur bantuan. Golongan ini patut dijadikan contoh.

3. Kawan susah dan senang. Golongan ini akan sentiasa bersama kita di kala kita susah mahupun senang. Kita susah ke senang ke, mereka sentiasa ada di sisi kita.

Tak kisah kalau kita nak termasuk di dalam golongan yang kedua ataupun ketiga. Kedua-dua golongan ini amat disukai oleh ramai orang. Termasuk anda dan juga saya.

Jauhi mereka yang berada di dalam  golongan pertama. Mereka bukan saja tidak membantu dan tidak mendatangkan faedah kepada anda… bahkan mereka boleh membantutkan segala kerja anda.