Salam ceria, salam bahagia adik-adik semua. Gembiralah, senyumlah, ketawalah, dik. Walau apa pun yang sedang melanda diri anda ketika ini, usahakanlah agar anda sentiasa bersemangat dan bertenaga menghadapi halangan dan cabaran hidup.  Hidup ni kalau tak ada semangat, kurang motivasi, maka segala benda pun susah nak jadi. Betul?

Kali ini saya ingin kongsikan salah satu kaedah terbaik untuk adik-adik dapatkan kembali semangat yang telah hilang untuk anda kembali bermotivasi di dalam study.

Petua yang saya ingin beritahu kali ini ialah cuba bina sebuah bilik gerakan study di bilik anda. Bilik gerakan study yang saya maksudkan ini ialah cuba create suasana yang sangat hebat untuk merangsang diri anda agar lebih bermotivasi untuk mengulangkaji pelajaran.

Tampalkan kata-kata semangat di bilik anda. Pelbagaikan warna-warna yang boleh menimbulkan nafas baru kepada hidup anda. Warna-warna yang cerah selalunya mampu memberikan lebih ketenangan dalam hidup, maka hidupkan bilik anda dengan warna-warna kegemaran anda.

Kalau dengan warna biru boleh membuatkan anda lebih ceria, lebih bersemangat, maka warnakan dinding bilik anda dengan warna tersebut. Andai dengan warna pink mampu membuatkan anda lebih bernafsu kepada pelajaran yang dipelajari, tidak salah juga untuk anda memperbanyakkan warna tersebut di bilik anda. Lakukanlah!

Saya percaya anda dan adik-adik yang sedang membaca tulisan-tulisan saya ketika ini pastinya sedang mencari-cari formula terbaik untuk anda menjadi manusia yang lebih berjaya di dalam pelajaran dan masa hadapan, tidak kiralah bagi yang sedang berada di alam persekolahan mahupun di IPTA. Jadi, teruskan bersama saya, saya akan sambung dengan lebih banyak lagi petua-petua hebat untuk menjadi pelajar yang cemerlang. Selamat maju jaya!