6 Kelebihan Hari Jumaat:Selamat Hari Jumaat!


ASSALAMUALAIKUM. Apa khabar hari anda? Apa cerita Jumaat anda?  Ya, hari ini hari Jumaat. Hari untuk kita mendapatkan lebih success dalam hidup kita. Hari untuk kita lebih cemerlang, lebih kuat berbanding hari-hari yang lain.

Jadi, apa pun yang anda buat pada hari ini, pastikan itu adalah yang terbaik, yang terhebat untuk diri anda sendiri. Kalau selalu bangun pagi sepuluh minit lagi ke waktu subuh, maka jadikanlah Jumaat untuk anda lebih berjaya.

Jadikan Jumaat untuk lebih special daripada hari-hari yang lain. Buat janji, bahawa Jumaat aku mesti bangun tiga puluh minit sebelum ke waktu subuh. Hah, kan bagus.

Hari ini saya nak cerita sedikit tentang hebatnya dan kelebihan-kelebihan hari Jumaat. Moga anda di luar sana memperoleh manfaat, saya yang menulis juga lebih-lebih lagi mendapat faedahnya.

Jadi 6 kelebihan Jumaat akan saya senaraikan. Semoga Jumaat kali ini menjadikan kita lebih berjaya, lebih cemerlang! 

1. Berlakunya hari kiamat.

 Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

 2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.

 Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

 3. Penghulu segala hari.

 Saya suka sebut Jumaat ni special. Kenapa ya? Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.

Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

 4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.

 Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah  daripada fitnah kubur.”

Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.

 5. Kebaikan dengan memotong kuku.

 Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kasi kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.

Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

 6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.

 Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?

Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.

Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.

Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.

 TUAN, puan, abang, kakak dan adik-adik semua, marilah kita jadikan Jumaat kita kali ini lebih bererti. Bukannya apa, untuk kebaikan kita juga. Semua kelebihan yang ada pada Jumaat ini sebenarnya merupakan ruang dan peluang untuk  kita rebut.

Kita mengaku kita orang Islam. Kita pun mengaku bahawa kita ni mengamalkan segala suruhan agama. Jadi, apalah salahnya sedikit amalan yang nampak macam tak seberapa ini kita rebut.

Kalau rasa-rasa selalunya macam malas nak selawat, macam tak ada mood nak berzikir, maka jadikanlah hari Jumaat untuk anda lebih bersemangat unttuk berselawat, berzikir, istighfar dan sebagainya.

Nabi sendiri ada menyebut barangsiapa yang banyak beristihfar, Allah akan bagi jalan keluar bagi setiap masalah yang dihadapinya.

Mari kita jadi lebih baik, sedikit pun tak apa. Asal kita jadi lebih baik. Kita usaha, kita cuba betul-betul. Mana tahu andai Allah juga bakal tarik nyawa kita di hari Sayidul aiyam ini. Subhanallah…

https://m.facebook.com/pages/Dr-Ezairy-MSallih/445828535528089?id=445828535528089&viewtype=public&__user=705022174

About these ads

44 Responses to 6 Kelebihan Hari Jumaat:Selamat Hari Jumaat!

  1. rin hane koma kaneishiro berkata:

    tolong sertakan sekali dengan surah al-quran berkenaan kelebihan hari jumaat

    • Aminah Sakinah ElHashim berkata:

      Ramai insan suka meminta-minta. Carilah ilmu sendiri, cari ilmu di dalam AlQuran, jika tidak disebut, baca kitab-kitab hadis serta ijma’ dan ijtihad para ulamak. Jangan baca AlQuran sahaja, baca sumber-sumber fatwa dan hukum hakam dari sumber-sumber yang berkenaan.
      Dalam Islam tiada kes ‘spoon feeding’. Orang yang mencari ilmu tinggi darjatnya, orang yang malas, tidak berjaya.

    • hussienlampoyang berkata:

      malam jumaat malam yg istimewa,,,,hari jumaat lagi istimewa utk kita sama sama menafaatkan ..insyallah

  2. ahmad qabil berkata:

    Muga aku mati sebagai seorang shahid pada hari jumaat.

  3. yiktiger berkata:

    inagt kiamat ingat jumaat….

  4. muhd khairi rezza berkata:

    suatu artikel yg baik.. cuma, kena usaha utk ters di share ke facebook sbb kt itu ramai pengguna, jadi, lebih byk org bole sedar tentang kelebihan penghulu segala hari ni…
    InsyaAllah~

  5. sahabat1100 berkata:

    mohon share

  6. muda azhari berkata:

    maaf… tapi kenapa byk orang takut pada mlm jumat?

  7. emi berkata:

    mohon share dlm blog saya..

  8. jj berkata:

    mohon utk share dgn yg lain…semoga ilmu ini akan trus mndpt manfaat buat semua

  9. ezzaty saadah berkata:

    salam…mohon share di blog saya yer…^__^

  10. Mas berkata:

    Salam, saya sharekan di fb ye…TQ

  11. maria berkata:

    Ayo manfaatkan hari jumat

  12. KAK AI berkata:

    SALAM…SORILAH DAH CURI..BOLEH KAN?

  13. zia berkata:

    minta share. :)

  14. Nadiah Mustafar berkata:

    Minta share :)

  15. Puteri Cokelat berkata:

    mintak share dekat blog bole ? trime kasih !

  16. MAZNAH berkata:

    Sya berharap dapat membuat kebaikan seblm pergi menemui Allah,jika perlu bantuan saya utk berjihad
    sila hubungi saya dgn menghantar ke email saya

  17. Nurulchumel berkata:

    Saya share dalam blog saya yek!

  18. hafizal berkata:

    saya nak share boleh

  19. […] Penghulu segala hari, itulah gelaran yang diberikan. Jumaat memang merupakan hari yang diturunkan pelbagai manfaat. Kali ni aku nak share skit pasal kelebihan hari Jumaat yg aku dpt dari sini… […]

  20. tips berkata:

    indahnya Jumaat.. :)

  21. farah atikah berkata:

    MOHON SHARE

  22. rozita berkata:

    mohon share di FB ya

  23. faizana berkata:

    mintak syer..tq..

  24. Ahmad Syamsul Al Khattab berkata:

    saudara mntk share ye

  25. saudara/saudari mintak share ya

  26. oitt lakie yus berkata:

    SubhanALLAH…

  27. Ros berkata:

    Salam..SubhanAllah..

  28. Ros berkata:

    rmi yang xtau kelebihan hari jumaat..InsyaAllah dgn perkOngsian ini yg xtau kelebihan hari jumaat akn menjadi tahu,,smga kita sama2 sebarkan..amin

  29. fadzle.harith (shi) berkata:

    salam alaik, mohon share di fb saya.

  30. izzati berkata:

    mohon share..tq

  31. wan diana ezlin berkata:

    perkara yangbaik, mohon share

  32. mohd ali berkata:

    As Salam, sangat bermanfaat. Mohon share di fb.

  33. fliesenleger berkata:

    Wow! After all I got a blog from where I know how to really obtain helpful data regarding my study and knowledge.

  34. What’s up, just wanted to tell you, I liked this blog post.
    It was funny. Keep on posting!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 12,931 other followers

%d bloggers like this: